Mitä oikeuksia kesätyöntekijällä on?

Kesätyöläisillä on Suomessa samat perusoikeudet kuin vakituisilla työntekijöillä. Nuorella työntekijällä on oikeus kirjalliseen työsopimukseen, työehtosopimuksen mukaiseen palkkaan, työaikalainsäädännön mukaisiin lepoaikoihin sekä turvalliseen työympäristöön. Lisäksi kesätyöntekijälle kertyy lomaoikeutta tai vaihtoehtoisesti lomakorvaus. Erityisesti alle 18-vuotiaiden kohdalla työaikoja ja työtehtäviä koskevat erityissäännökset, jotka turvaavat nuoren työntekijän jaksamisen ja kehityksen.

Mitä oikeuksia kesätyöntekijällä on?

Suomen työlainsäädäntö takaa kattavat oikeudet kaikille työntekijöille, mukaan lukien kesätyöntekijät. Kesätyöläisen asemaa säätelevät työsopimuslaki, työaikalaki sekä nuoria työntekijöitä koskeva erityislainsäädäntö. Nämä takaavat oikeuden oikeudenmukaiseen kohteluun työpaikalla.

Oikeuksiin kuuluvat asianmukainen perehdytys työtehtäviin ja työturvallisuuteen liittyviin asioihin. Kesätyöntekijällä on myös oikeus saada selvitys noudatettavista työehdoista. Työntekijän terveys ja turvallisuus ovat erityisen tärkeitä, ja näitä koskevat samat työturvallisuussäännökset kuin muitakin työntekijöitä.

Autamme työntekijöitämme ymmärtämään heidän oikeutensa ja varmistamme, että työympäristö on turvallinen ja työehdot lainmukaiset. Välitämme työntekijöidemme hyvinvoinnista ja haluamme tarjota reilun työpaikan.

Kuinka pitkä työpäivä kesätyöntekijällä saa olla?

Työajan pituus riippuu kesätyöntekijän iästä. Yli 18-vuotiailla sovelletaan yleistä työaikalakia, jolloin säännöllinen työaika on enintään 8 tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa. 15-17-vuotiaiden työaika saa olla enintään 8 tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa. Alle 15-vuotiaiden työaika on rajoitetumpaa: koulujen loma-aikana enintään 7 tuntia päivässä ja 35 tuntia viikossa.

Nuorille työntekijöille on taattava vähintään 12 tunnin keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa. Lisäksi 15-17-vuotiaat eivät saa työskennellä klo 22-6 välisenä aikana ilman erityistä työtehtäviin liittyvää syytä. Alle 15-vuotiaat eivät pääsääntöisesti saa työskennellä klo 20-6 välisenä aikana.

Työpäivän aikana on järjestettävä taukoja: vähintään 30 minuutin tauko, jos työpäivä on yli 4,5 tuntia. Huolehdimme, että työntekijöidemme työajat pysyvät lain sallimissa rajoissa ja lepoajat toteutuvat.

Minkälainen työsopimus kesätyöntekijän kanssa pitää tehdä?

Kesätyöntekijän kanssa tulee aina tehdä kirjallinen työsopimus. Sopimuksessa on määriteltävä työsuhteen keskeisimmät ehdot: työtehtävät, työsuhteen kesto, koeaika, työaika, työpaikka, palkka ja sen määräytymisperusteet, sovellettava työehtosopimus sekä irtisanomisaika.

Määräaikaisen työsopimuksen solmimiseen tarvitaan aina perusteltu syy, kuten työn kausiluonteisuus. Kesätyö on tyypillisesti määräaikainen, koska kyse on kausiluonteisesta työstä. Määräaikaisessa työsopimuksessa on mainittava päättymispäivämäärä selkeästi.

Koeaika on mahdollinen myös kesätyösuhteessa, mutta sen pituus on suhteutettava työsuhteen kokonaiskestoon. Lyhyessä kesätyösuhteessa koeaika voi olla esimerkiksi 1-2 viikkoa. Tarjoamme aina selkeät, kirjalliset työsopimukset, jotka varmistavat työntekijän oikeuksien toteutumisen.

Millainen palkka kesätyöntekijälle kuuluu?

Kesätyöntekijän palkan tulee noudattaa alan työehtosopimusta. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, palkan on oltava tavanomainen ja kohtuullinen kyseisestä työstä. Palkan maksaminen tapahtuu vähintään kerran kuukaudessa, ja palkanmaksupäivästä sovitaan työsopimuksessa.

Nuorille työntekijöille voidaan maksaa työehtosopimuksen mukaista harjoittelijan palkkaa, joka on tyypillisesti 70-90% alan normaalipalkasta. Lisäksi kesätyöntekijälle on maksettava työehtosopimuksen mukaiset ilta-, yö- ja viikonloppulisät sekä mahdolliset muut lisät, kuten esimerkiksi olosuhdelisät.

Maksamme aina työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja huolehdimme, että kaikki lisät ja korvaukset maksetaan asianmukaisesti. Tarjoamme kesätyöntekijöillemme reilut työehdot ja kilpailukykyisen palkan.

Onko kesätyöntekijällä oikeus lomaan tai lomakorvaukseen?

Kesätyöntekijälle kertyy lomaa kuten muillekin työntekijöille, eli 2 päivää jokaiselta täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta työsuhteen kestäessä alle vuoden. Täytenä lomanmääräytymiskuukautena pidetään kalenterikuukautta, jolloin työntekijälle on kertynyt vähintään 14 työpäivää tai 35 työtuntia.

Jos kesätyö on niin lyhyt, ettei työntekijä ehdi pitää lomaa työsuhteen aikana, maksetaan kertyneet lomapäivät lomakorvauksena työsuhteen päättyessä. Lomakorvaus on 9% työssäoloajan palkasta, jos työsuhde on kestänyt alle vuoden.

Varmistamme, että kesätyöntekijämme saavat heille kuuluvan loman tai lomakorvauksen. Kesätyön päättyessä työntekijä saa lopputilin yhteydessä kertyneet lomakorvaukset lain mukaisesti laskettuna.

Kesätyöntekijän oikeudet – mitä tehdä ongelmatilanteissa?

Jos kohtaat ongelmia työpaikalla, ota ensisijaisesti yhteyttä lähimpään esihenkilöösi. Jos ongelma liittyy esihenkilöön, voit kääntyä hänen esihenkilönsä puoleen. Henkilöstövuokrausyritysten kautta työskentelevien kannattaa ottaa yhteyttä myös työnantajana toimivan henkilöstövuokrausyrityksen yhteyshenkilöön.

Dokumentoi kaikki ongelmatilanteet: kirjaa ylös mitä tapahtui, milloin ja keitä oli paikalla. Säilytä myös kaikki aiheeseen liittyvät viestit ja asiakirjat. Työsuhdetta koskevia ongelmia voi selvittää ammattiliiton kautta, jos kuulut sellaiseen.

Työsuojeluviranomainen valvoo työelämän pelisääntöjen noudattamista. Vakavissa työturvallisuutta tai työehtoja koskevissa rikkomuksissa voit ottaa yhteyttä aluehallintovirastoon. Meillä Contiolla on työntekijän tukena oma yhteyshenkilö, jonka puoleen voi kääntyä kaikissa työhön liittyvissä kysymyksissä ja ongelmatilanteissa.