Opiskelijalle ihanteellinen kesätyö löytyy alalta, joka yhdistää opiskelijan henkilökohtaiset taidot, opintosuunnan ja tulevaisuuden urasuunnitelmat. Teollisuus, palvelusektori, rakennusala ja IT-ala tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia. Parhaassa kesätyössä yhdistyvät kohtuullinen palkkaus, relevantti työkokemus ja oppimismahdollisuudet. Henkilökohtaiset tavoitteet määrittelevät lopulta, mikä ala sopii kullekin opiskelijalle parhaiten kesätyön tekemiseen.
Mitkä alat tarjoavat eniten kesätyömahdollisuuksia opiskelijoille?
Kesätyömarkkinoilla tietyt alat erottuvat selvästi työllistäjinä. Matkailu- ja ravintola-ala tarjoaa vuosittain tuhansia kesätyöpaikkoja festivaalien, kesäterassien ja lomakeskusten vilkastuessa. Kaupan ala rekrytoi aktiivisesti kassatyöntekijöitä ja myyjä-harjoittelijoita, erityisesti kesälomakauden aikana.
Rakennusala kukoistaa kesäkaudella, jolloin rakennushankkeita käynnistetään ympäri Suomea. Meillä Contiolla näemme jatkuvasti, kuinka rakennusala tarjoaa monipuolisia tehtäviä aina apumiehen töistä erikoistuneempiin rooleihin. Kunta-ala on perinteisesti suuri työllistäjä tarjoten paikkoja puistotyöntekijöistä hallinnollisiin kesäsijaisuuksiin.
Tilastojen mukaan noin 40% opiskelijoista työskentelee palvelualalla kesäisin, 20% teollisuudessa, 15% julkisella sektorilla ja loput muilla aloilla. Näistä tehtävistä tyypillisimpiä ovat asiakaspalvelu, siivous, myyntitehtävät ja erilaiset avustavat työt tuotannon parissa.
Miten löytää omaa alaa tukeva kesätyö?
Opintoihin liittyvän kesätyön löytäminen vaatii strategista lähestymistapaa. Aloita kartoittamalla yritykset, jotka toimivat opiskelualallasi ja selvitä, tarjoavatko ne kesätyöohjelmia. Oman alan työharjoittelupaikat kannattaa varmistaa hyvissä ajoin, jopa 6-8 kuukautta ennen kesää.
Verkostoituminen on tehokas tapa löytää piilotyöpaikkoja. Hyödynnä oppilaitoksesi urapalvelut, osallistu rekrytointitapahtumiin ja ole yhteydessä alumneihin. Sosiaalisessa mediassa, erityisesti LinkedInissä, voit löytää täsmätietoa yritysten kesärekrytoinneista.
Hakemuksessa ja CV:ssä on olennaista korostaa opinnoissa saatua osaamista, vaikka varsinaista työkokemusta ei olisikaan. Tarjoamme Contiolla joustavia mahdollisuuksia myös opiskelijoille, jotka haluavat yhdistää teollisuuden tai rakennusalan kesätyön opintoihinsa.
Millä aloilla kesätyöstä maksetaan parhaiten?
Kesätyöpalkkauksessa on merkittäviä eroja eri toimialojen välillä. IT-ala johtaa tilastoja keskimäärin 13-17 euron tuntipalkalla, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon erityisesti alan opiskelijoille. Teollisuuden kesätyöt maksavat tyypillisesti 12-15 euroa tunnissa, ja erityisesti vuorotyölisät nostavat kokonaisansioita.
Rahoitusala ja tekninen konsultointi tarjoavat myös keskimääräistä parempia palkkoja kesätyöntekijöille. Vastaavasti matkailu- ja ravintola-alalla sekä vähittäiskaupassa palkat ovat yleensä lähempänä työehtosopimusten minimiä, noin 10-12 euroa tunnissa.
Palkkaukseen vaikuttaa merkittävästi myös työtehtävä ja opiskelijan opintojen vaihe. Autamme työntekijöitämme ymmärtämään työehtosopimusten mukaiset palkkaperusteet ja kannustamme keskustelemaan palkasta avoimesti työhaastatteluissa.
Kannattaako kesätyö valita palkan vai työkokemuksen perusteella?
Kesätyön valintakriteereiden priorisointi riippuu opiskelijan elämäntilanteesta ja pitkän aikavälin tavoitteista. Taloudellisesti haastavassa tilanteessa oleva opiskelija hyötyy korkeammasta palkasta, joka auttaa kattamaan lukuvuoden kuluja. Toisaalta oman alan työkokemus voi olla arvokkaampi tulevaisuuden työllistymisen kannalta.
Rekrytoijien näkökulmasta oman alan kesätyökokemus antaa merkittävää etua valmistumisen jälkeisessä työnhaussa. “Valitsen mieluummin hakijan, jolla on edes lyhyt kokemus alalta kuin hakijan, jolla on pitkä kokemus epärelevantilta alalta”, kertoo eräs IT-alan rekrytoija.
Ihannetilanteessa opiskelija löytää kesätyön, joka tarjoaa sekä kilpailukykyisen palkan että arvokasta työkokemusta. Välitämme kauttamme monipuolisia teollisuuden ja rakentamisen kesätyöpaikkoja, joissa pääsee kartuttamaan osaamista ja saa samalla kunnollisen korvauksen työstään.
Mitä etuja erilaiset alat tarjoavat kesätyöntekijöille?
Eri toimialoilla on omat vahvuutensa kesätyömahdollisuuksien suhteen. Teknologiayritykset houkuttelevat usein joustavilla työajoilla ja modernilla työympäristöllä. Moni tarjoaa myös etätyömahdollisuuksia, mikä voi olla merkittävä etu opiskelijalle.
Palvelualoilla työskentelevät saavat arvokasta asiakaspalvelukokemusta ja kehittävät sosiaalisia taitoja. Teollisuuden työpaikoissa kesätyöntekijöille voidaan järjestää pätevyyskoulutuksia kuten työturvallisuuskortti, trukkikortti tai ensiapukoulutus, jotka hyödyttävät myös tulevaisuuden työtehtävissä.
Julkisen sektorin kesätyöt tarjoavat usein selkeän työajan ja turvalliset työolot. Verkostoitumismahdollisuuksia löytyy kaikilta aloilta, mutta erityisesti suurissa organisaatioissa kesätyöntekijät voivat luoda kontakteja, jotka auttavat tulevaisuuden työnhaussa.
Kesätyön merkitys tulevalle uralle – mitä kannattaa huomioida?
Kesätyövalinnat voivat merkittävästi vaikuttaa tulevaan urapolkuun. Oman alan kesätyöt avaavat ovia vastaaviin työpaikkoihin valmistumisen jälkeen, mutta myös monipuolinen työkokemus voi olla eduksi. Kesätyössä kannattaa aktiivisesti etsiä mahdollisuuksia kehittää osaamista, jota voi mainita tulevissa työhaastatteluissa.
CV:ssä kesätyökokemuksen esittäminen kannattaa tehdä korostamalla saavutuksia ja opittuja taitoja pelkän tehtävänimikkeen sijaan. “Kehitin tiimin viestintää, mikä johti 15% parannukseen projektien aikataulussa pysymisessä” kertoo paljon enemmän kuin “Toimin projektiassistenttina”.
Kesätyöpaikka on myös erinomainen tilaisuus luoda kontakteja. Verkostoidu aktiivisesti kollegoiden kanssa, pyydä palautetta esihenkilöltä ja osoita kiinnostusta alaa kohtaan. Nämä kontaktit voivat myöhemmin toimia suosittelijoina tai jopa tarjota työpaikkaa valmistumisen jälkeen. Tarjoamme Contiolla usein jatkoa hyville kesätyöntekijöille ja autamme heitä etenemään urallaan.